{ "title": "Bebeklerde Karın Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/bebeklerde-karin-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 15:05:44", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "Bebeklerde karın ağrısı, Anne ve babaların en değerli varlığın olan bebeklerde, herhangi bir sıkıntı yaşandığında ebeveynleri çok tedirgin eder. Bebekler herhangi bir şikâyetini söyleyemedikleri için, davranışlarındaki değişmeler bizlere bilgi vermektedir. Bebeklerde yaşanan ağrılardan bir tanesi de karın ağrısıdır. Eğer bebeğiniz çok mızmız gibi görünüyorsa en önemli nedeni karın ağrısı olabilmektedir. Bebeğiniz çok rahatsızlık bir durum içindeyse, bebeğin davranışlarını takip etmek gerekir. Özellikle bebeği besledikten sonra ateş, kusma ve ishal gibi belirtiler yaşanıyorsa, bebeğiniz büyük ihtimalle karın ağrısı çekiyordur. Bebeğinizin besleyip, bu belirtiler ortaya çıktıktan sonra bebeğinizde mızmız ve huzursuz halleri devam ediyorsa, doktora götürmek en uygun davranıştır. Bebeklerin karın ağrısına neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Bunun araştırmasını da en iyi doktorlar yapacaktır. Bebeklerde yaşanan karın ağrısına genellikle; gaz sancısı, reflü, kabızlık, kolik, mide gribi, bağırsak tıkanıklığı, besin alerjisi, çeşitli enfeksiyonlar gibi nedenler karın ağrısını ortaya çıkarır.

Kolik, bebeklerin ağlama nöbetleri olarak bilinen kolik de karın ağrısının nedenlerinden birisi olmaktadır. Sağlıklı bebeklerde de görülebilen kolikte; bebek 5 aydan küçük ve çok ağlıyorsa, haftada 3 gün,3 saat boyunca bu ağlamalar devam ediyorsa bebeğinizde kolik olduğu söylenebilir. Kolik rahatsızlığı için bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte, bebeğin rahatlatacak yöntemler vardır. Uzun süre devam ederse doktora başvurulmalıdır.

Gaz sancısı, bebeklerin karın ağrısına neden olan en çok görülen ve çok yaygın olan bir rahatsızlıktır. Özellikle gaz sancısı, ilk 3 aylık bebeklerde daha çok görülür. Bunun nedenleri ise bu dönemde bebeklerde sindirim sistemi tam olarak olgunlaşmış ve gelişmiş değildir. Bundan dolayı daha çok görülür. Bebekler 6. Aydan sonra aldıkları ek besinlerden dolayı midelerinde gazlar oluşmakta ve karın ağrısını meydana getirmektedir.

Kabızlık, yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerin de karın ağrısına neden olan etkenlerden birisidir. Özellikle bebeklerin katı ek besinleri almaya başladıktan sonra kabızlık daha çok görülür. Eğer bebeğinizin bağırsak hareketlerinde daha az hareketlenme görünüyorsa, bebeğiniz kabızlık çekiyordur ve muhtemelen karnında bir ağrı oluşmaktadır. Böyle durumda bebeğiniz katı dışkısını yaparken çok zorlanmakta ve rahatsızlık vermektedir. Kabızlık ile karşı karşıya kalan bebeğin rahatsızlığını gidermesi için, besinlerin de değişikliğe gidilmesi gerekir. Elma püresi, muz, havuç, kabak ve pirinç kabızlığı artıran besinlerdir. Kayısı, yulaf ezmesi, armut, bezelye, kuru erik gibi besinler ise bebeğinizin kabızlığı gidermede yardımcı olur. Kabızlık süresince bebeğinize gereğinden biraz daha su içirmek faydalı olur. Ayrıca bebeğinize bacaklarınızı bisiklet biner gibi egzersiz yaptırmakta kabızlığa iyi gelir.

Reflü, bebeklerin karın ağrısı nedenlerinden biridir. Bebeklerde reflü herhangi bir besin yediğinde geri çıkarması ile ortaya çıkar. Bazı bebeklerin yedikleri besinleri çıkarması olağan bir durumdur. Ancak bunu sık sık yapıyorsa bebeğinizin reflüsü olduğuna kanaat getirebilir. Ayrıca reflü bebeklerde boğazlarının yanma hissinede neden olur. Eğer böyle şüpheler bebeğiniz de yaşanıyorsa zaman kaybetmeden doktora götürmek gerekir.

Mide gribi, bebeklerin karın ağrısına neden olmaktan ve rahatsızlık vermektedir. Bebeğiniz de çok sık ishal ve kusma yaşanıyorsa mide gribi geçiriyor olabilir. Böyle bir durumda bebeğinizi doktora götürmek gerekir. Mide gribi yaşayan bir bebekte, ishal ve kusmanın yanında iştah kaybı ve ateş yükselmesi görülürse, bebeğin çok miktarda sıvı kaybettiği anlamına da gelir. Bu nedenle bebeğinizi bol sıvı vermek gerekir. Özellikle anne sütü bebeğin vücuttaki sıvı dengesini korur.

Çeşitli enfeksiyonlar, bebeklerin karın ağrısından neden olur. Özellikle grip ve soğuk algınlığında bebeklerde bu durum yaşanır. Bebeklerin kulak enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonları kusma ve mide bulantılarına da neden olur.

Besin alerjisi, bebeğinizin alerjisi olduğu bir besinin tükettiğinde, besin alerjisi yaşayabilir ve bu da karın ağrısına neden olur. Bebeğiniz kaşıntılı kızarıklık ve kanlı katı dışkı çıkarırsa, besin alerjisi belirtileridir.

Bağırsak tıkanıklığı, bebeğiniz karnını doyurduktan sonra şiddetli bir şekilde ağlamaya başlayıp, bacaklarını da dik bir şekilde yukarı kaldırır bir hareket yapıyorsa ve daha sonra kusma olayı yaşanıyorsa, zaman kaybetmeden acil bir şekilde doktora gitmek gerekir. Bu belirtiler, çocuklarda bağırsak tıkanıklığı anlamına gelir ve şiddetli bir karın ağrısı yaşar.
" } ] }