{ "title": "Baş Ağrısı Nasıl Geçer", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/bas-agrisi-nasil-gecer.jpg", "date": "21.01.2024 01:43:29", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Baş ağrısı nasıl geçer, baş ağrısı iki farklı şekilde meydana gelebilir. Beyin içinde bulunan hassas yapıların çok fazla kullanımı nedeniyle baş ağrısı yaşanabilir. Bu tür baş ağrıları birincil baş ağrısı olarak tanımlanır. Stres, alkol kullanımı, beslenme bozukluğu, boyun ağrısı gibi nedenlerden kaynaklanabilir ve genel baş ağrısı grubuna dahildir. Diğer baş ağrısı türü ise ikincil baş ağrılarıdır. İkincil baş ağrıları vücudun farklı yerlerinde oluşan problemlerden dolayı kaynaklanır. Damar problemleri, sinüzit, beyinde gelişen tümör, beyin anevrizması, beyin yapısında meydana gelen bozukluklar, orta kulak iltihabı ve daha pek çok sağlık sorunu ikincil baş ağrılarına yol açabilir. Baş ağrıları bazen alınan önlemler ile geçirilebilir. Ancak bu önlemler birincil baş ağrılarına karşı kullanılmalıdır. İkincil baş ağrılarında baş ağrısının neden kaynaklandığını öğrenmek için mutlaka doktora başvurulmalı ve gerekli araştırmalar yapılmalıdır.

Baş ağrısı nasıl geçer?

Günümüzde baş ağrısına karşı geliştirilmiş pek çok ağrı kesici ilaç bulunmaktadır. Kullanılan ilaçların çoğu baş ağrısını kısa süre olsa da geçirmek için faydalı olur. Fakat ilaç kullanımları bilinçsiz şekilde yapılmamalıdır. Çünkü kullanılan her ilacın bazı yan etkileri bulunmaktadır. Ağrı kesici ilaç kullanmak alışkanlık haline getirilmişse bu alışkanlık zaman ilerledikçe vücuda zarar verebilir. Bu nedenle devamlı ilaç kullanmak yerine bazı basit uygulamalar ile baş ağrısını kontrol altına almak daha faydalı olur. Baş ağrısı bazı bitkisel ürünler ile geçirilebilir. Fakat ilaçlar da olduğu gibi aşırı ve bilinçsiz bitkisel karışımların tüketilmesi yine fayda yerine zarar verir. Herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle devamlı ilaç kullanan kişiler bitkisel ürünleri kullanırken doktoruna danışmalıdır. Çünkü bazı bitkisel karışımlar kullanılan ilaçlar ile etkileşime geçebilir. Gebelik dönemi, emzirme dönemi ya da herhangi bir sağlık sorunu olan kişiler bitkisel ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.

Baş ağrısı nasıl geçer?

Lavanta yağı: Hafif ve orta boyutta baş ağrısını kontrol altına almak için lavanta yağı kullanılabilir. Lavanta yağı baş ağrısını geçirmek adına iki farklı yöntemle uygulanabilir. Lavanta yağı badem yağı ile karıştırılarak alın bölgesine masaj yapılabilir. Bu sayede baş ağrısının hafiflediği görülür. Bir diğer yöntemde ise lavanta yağından 5 damla kadar yarım litre kaynamış suya damlatılır ve bu suyun buharı solunur. Yine baş ağrısı için faydalı olur. Lavanta yağı ağız yolu ile kullanım için uygun bir yağ değildir.

Nane yağı: Boyun ve baş bölgesindeki kasların çok fazla kullanılması ya da bu bölgede yaşanan sertleşme tansiyona bağlı baş ağrısına yol açabilir. Nane yağının kan dolaşımını arttırıcı etkisi vardır. Nane yağı ile şakak, boyun ve alın kısmına masaj yapılabilir. Eğer baş ağrısı burun tıkanıklığı ya da sinüzit nedeniyle gelişiyorsa nane yağı kaynamış suya damlatılarak bu suyun buharı solunabilir. Baş ağrısı için her iki yöntem de etkili olur.

Reyhan yağı: Reyhan yağı cilde masaj şeklinde kullanıldığında gevşetici özelliğinden yararlanılabilir. Özellikle sürekli masa başında ya da bilgisayar başında oturan kişilerde uzun süre hareketsizliğe bağlı olarak boyun kaslarında zorlanma ve beraberinde baş ağrısı yaşanabilir. Bu ağrılar için reyhan yağı kullanılabilir. Sertleşen bölgeye reyhan yağı ile birkaç dakika masaj yapılır.

Kasımpatı çayı: Migren ağrıları için uzun yıllardır kullanılan bir bitki çayıdır. Kurutulmuş kasımpatı tıpkı aspirin tarzı fayda sağlar. Migren ağrısı yaşayanlarda büzülen beyin damarlarını açarak kan dolaşımını düzene sokar. Günde 2 defa kasımpatı çayı içilebilir.

Zencefil çayı: Zencefil içeriği sayesinde birçok sağlık sorununa karşı faydalı olan bir bitkidir. Çay şeklinde hazırlanarak migren tipi baş ağrısına karşı kullanılabilir. Şiddetli ağrıları hafifletici etkisi vardır. 3 dilim zencefil 1 su bardağı kaynamış suya atılarak 15 dakika demlenir. Baş ağrısına karşı içilebilir. Çay limon ve bal ile tatlandırılarak kullanılabilir.

Papatya çayı: Papatya çayı toplumda yaygın bir şekilde rahatlamak ve sakinleşmek için tüketilmektedir. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile gerginliğe, strese ve kaygıya karşı iyi gelir. Bu sebeplerden dolayı yaşanan baş ağrılarını geçirmek için papatya çayı faydalı olur. Tıpkı papatya çayı gibi sarı kantaron çayının da yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi vardır. Baş ağrısına karşı kullanılabilir.

Işığa karşı duyarlılık: Özellikle migren tipi baş ağrıları ışıkla beraber şiddetlenebilir. Bu gibi durumlarda ışığı azaltmak ya da karanlık bir ortamda uzanmak ağrıyı hafifletmek için faydalı olur.
" } ] }