{ "title": "Bağırsak Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/bagirsak-agrisi(2).jpg", "date": "20.01.2024 03:06:43", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Bağırsak ağrısı, Vücudun karın bölgesinde bulunan ağrının birçok sebepten dolayı meydana gelmiş olabilir. Vücudumuzda organlarımız genellikle karın bölgesindedir. Karında oluşan ağrının hangi organdan kaynaklandığını bilmemiz biraz zordur. Ancak yemek yedikten sonra karında ağrılar başlıyor ise bu ağrıların sebebi bağırsaklar olabilir. Yemek yedikten sonra oluşan ağrılar besinlerin ve suyun emilimi, depolama işlemi ve sindirim sisteminde rahatsızlıklar karın bölgesinde ağrıya sebebiyet verebilir. Ağrı yemek yedikten sonra bağırsakların çalışma zamanı mideye alınan gıdaların bağırsağa gitmesi süresi içerisinde yaklaşık olarak 5 saat sonra oluşur. Sindirilen besinlerin ince bağırsağa geçmesi yaklaşık olarak 2 saati bulur. Bu işlem esnasında sıvı tüketimini ile mideden bağırsağa besinler daha hızlı ulaşır. Bu sırada bazı yemeklerde hem hava yutma sebebiyle hem de bakteriler sebebiyle kimyasal salgılar salgılanır. Bu sebepten dolayı karbonhidratlı içecekler de gaz oluşmasına sebebiyet verebilir. Bağırsakta bulunan gazlar sonucu da karın bölgesinde aşırı ağrılar meydana gelir. Bu bağırsakta bulunan gazların yellenerek dışarı atılması mümkündür. Yellenme sonucunda karında bulunan ağrılarda azalma görülür. Bağırsaklarda gaz bulunması kaşıntılara sebep olur.

Bağırsak Ağrısı Neden Olur?

Kabızlık

Vücuda giren yiyeceklerin atılmaması nedeni ile tuvalete büyük abdest süresi haftada 3 kez çıkarıldığı zaman kabızlık olarak teşhis edilir. Kabızlığın birçok sebebi vardır. Bunların en başında bağırsakların normal düzeyde çalışmaması ya da bağırsak hareketlerinin vücuda giren yiyeceklere karşı uygun çalışmamasından kaynaklanır. Ayrıca yiyeceklerin lif eksikliği, tüketilen sıvı eksikliği belirtileri de kabızlığın sebepleri arasındadır. Kabızlığa neden olan sebepler kesin bilinmemektedir. Kabızlığın en büyük sebepleri arasında kalın bağırsağın görevini yerine getirememesi gelir. Bağırsakta genişleme, karın bölgesinde şişlik, midede aşırı şişkinlik gibi birçok rahatsızlıklar görülür. Bunlarda bağırsakta ağrı olmasını tetikler.

İshal

Bağırsak ağrılarının sebepleri arasında ishal bulunmaktadır. İshal sebebiyle günde 3 kez tuvalete çıkması ile dışkılama olarak tanımlanmaktadır. Bağırsak hastalıklarının hem kalın hem de ince bağırsağı etkileyen en yaygın belirtisi olarak ishal görülür. İshal olayında bağırsak normal hızından daha fazla çalışarak hareket eder. Bu süre zarfında vücudun su kaybetmesine yardımcı olur. Böylelikle dışkıda kan ve sümüksü yapılarda görülmesi normaldir. Böyle durumlarda kişinin bol bol sıvı tüketilmesi gerekir.

Bağırsak ağrılarının sebepleri nelerdir?

Bağırsakta bulunan rahatsızlıklarda bağırsak ağrılarına sebep verebilir. Onikiparmak bağırsağının iç kısmında oluşan insan yaralarda ağrılara sebebiyet verebilir. Ayrıca bağırsakta bulunan kaşıntılar ağrı olmasının sebepleri arasındadır. İnce bağırsak iltihabı, ince bağırsakta bulunan bakteri üremesi gibi sebeplerle bağırsak ağrılarına tetiklemektedir. Bağırsağın iltihaplanmaya bağlı olarak hassasiyetinden dolayı kolon rahatsızlıkları meydana gelir. Bu durumlarda da bağırsaklarda aşırı ağrılar görülür. Ayrıca bağırsak tıkanması, düğümlenmesi, bağırsağın darlığı gibi sebeplerden dolayı da yenilen yemeklerden sonra ağrılar meydana gelebilir. Ayrıca bağırsak ağrıları da apandis, kalın bağırsak iltihabı gibi kanser çeşitleri neden olan hastalıklar da ağrıları tetikler.

Bağırsak ağrılarının tedavisi nasıl yapılır?

Bağırsak ağrılarından kurtulmak için hastane klinik muayeneden sonra yapılan tetkiklerde, hastalık saplanır. Bu süre zarfında katı yiyecekler gibi yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Ayrıca böbrek hastalıkları ve bağırsak hastalıkları sebebi ile kusmalar, midede yanma, idrarda yanma gibi sebepler görülebilir. Böyle durumlarda tam teşekküllü bir hastanede yapılan tetkikler sonucunda, hastalığın teşhisi konulur. Daha sonra gerekli olan tedavi uygulanır ve gerekirse bağırsak kısmından tahliller yapılır. Ayrıca bu süre içerisinde de hasta yediye yiyeceklere dikkat etmelidir ve bol bol sıvı ile beslenmelidir.
" } ] }