{ "title": "Alın Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/alin-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 00:09:55", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Alın Nedir, Yüzün kaşlarla saçlar arasında kalan bölüm, Kaşların üstünden saç bitim yerinin başlangıcına kadar olan, ön kısmı.

Alın Ağrısı Neden Olur?

Alın derisinin hemen altında yağ dokusu ve bunun da altında kaslar bulunur, bu kaslar mimik grubundadır. İnsan yüzünün şaşma, endişe hoşnutsuzluk korku gibi çeşitli ifadeler almasına mimik denir. Alın kemiği içinde küçük bir çift kanalla burun boşluğuma açılan bir çift odacık (Sinüs) mevcuttur. Bu boşlukta iltihap oluşmasına sinüzit denir. Baş ağrıların birçok türü alın bölgesinde hissedilir Ancak sinüzite bağlı olabildiği gibi Göz, beyin ve sinir sistemine ait de olabilir hatta yorgunluk, uykusuzluk gibi durumlarda alın bölgesinde baş ağrıları hissedilir.

Alın Ağrısına Sebep Olan Hastalıklar

Sinüzit

Sinüzit oldukça sık rastlanılan, hayat kalitesini ciddi derecede etkileyen bir rahatsızlık olup ülkeler için ekonomik yüke neden olan bir hastalıktır. Sinüsler burun çevresinde oldukları için paranazal (Alınla üst dudak arası) sinüsler olarak adlandırılır. Frontal (Alın) sinüs alın bölgesinde, maksiller (Üst çene kemiği) sinüs yanak bölgesinde, ön ve arka etmoid (Kalbursu) sinüsler burun kenarlarında ve sfonoid (Ense) sinüs burun arka kısmında, kafatası kemik yapısı içinde yer almaktadırlar. Büyüklükleri farklıdır kişilere göre değişiklik gösterir. Genellikle doğumdan sonra ortaya çıkarlar. Sağlıklı durumlarda içleri hava ile doludur ve bir kanalla burun boşluğuna açılır. Burun paranzal sinüsleri için örten mukozal yapı aynı olduğu için çoğu zaman birlikte enfekte (Bulaşmış) olurlar. Bu nedenle sinüzit yerine rinosinüzit (Burun mukozasından başlayıp sinüsleri örten mukozaya kadar yayılan bir iltihaplanma) demek daha doğrudur. Buradaki rahatsızlık baş ağrılarına sebep olur, daha çok alın ağrısı olarak belirti gösterdiği şeklindedir.

Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlaçların ya da hastalığın devamı sırasında doğabilecek bir yan etki oluşmuyorsa, akut sinüzitlerde ilaç tedavisi çoğu kez yeterli olur. Geniş spektrumlu antibiyotik kullanılabilir. Antibiyotik yanında lokal ve sistematik ödem çözücüler, anti alerjik ilaçlarda kullanılmalıdır. Sinüzite zemin hazırlayan anatomik bir bozukluk varsa Septum devisyonu gibi veya burun tıkayan polipoid yapılar varsa onların cerrahi yolla temizlenmesi mümkündür. Sinüs ameliyatları artık endoskop yardımıyla yapılmakta olup eskisi kadar korkutucu değildir.

Migren

Migren hayatı tehdit eden bir hastalık değildir. Genelde ataklar halinde ortaya çıkan, kafanın tek tarafına yerleşen özellikle alın kısmında görülen, zonklayıcı bir baş ağrısı şeklidir. Ataklar 4 saat ile 72 saat arasında değişebilir. Bu ataklar sırasında baş ağrısının yanı sıra kusma, bulantı, ses ve ışıktan rahatsız olma gibi şikâyetlerde görülebilir. Migren artık nörolojik (Sinirsel) bir hastalık olarak görülmektedir.

Migren Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte beyin kan damarları ve beyin sinir iletimindeki kimyasal madde değişiklikleri sonucu ortaya çıktığı düşünülmekte. Son yıllarda cerrahi olarak müdahale edilir hale gelmiştir, Amerikalı başarılı cerrahlar tarafından cerrahi yöntemle tedavi edildiği söylenmektedir. Bu operasyonu bir keşif olarak değerlendiren uzmanlar artık dünyanın hemen her ülkesinde uyguladıklarını söylemektedirler.

Küme Baş Ağrısı

Bu baş ağrısı karakter olarak bazen yanma hissi veya yırtılma gibi, şiddetli ve dayanılmazdır. Ana ağrı genellikle göz çevresi, göz arkası ve alında nüks eder. Boyuna vurduğu da gözlemlenmiştir. Ağrı üst çeneye oturabilir de.

Tedavisi; Küme baş ağrısı bir primer baş ağrısı ve henüz tıbbi tedavi ile tamamen yok edilememektedir. Ama atakların ağrı frekans yoğunluğu genellikle ilaç tedavisi ile kontrol altına alınmaktadır. Küme baş ağrısı atakları için normal ağrı kesiciler uygun değildir. Birçok hasta saf oksijen tedavisi uygulamasına cevap vermektedir. Bu uygulamanın hiçbir yan etkisi yoktur. Oksijen dışında triptan ilaç sınıfından veya lokal anestezik (Lidokain) formlarıyla burun spreyi olarak tedavi uygulanabilir.
" } ] }