{ "title": "Adet Öncesi Baş Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/adet-oncesi-bas-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 21:10:58", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Adet öncesi baş ağrısı, adet öncesinde baş ağrısı yaşanma olasılığı normal zamanlara nazaran daha fazladır. Adet dönemi öncesinde hormonal düzen bozularak baş ağrılarına yol açabilir. Östrojen ve progesteron hormonları adet döngüsünü düzenlemek için önemli rol oynayan hormonlardır. Bu hormon türleri baş ağrısını tetikleyen hormonlara etki ederek adet öncesinde baş ağrısına yol açabilir.

Adet öncesi baş ağrısı neden olur?

Adet öncesi baş ağrısı, genelde hormon dengesizlikleri nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Hormonlara bağlı olarak adet döneminden önceki iki gün ve devamından gelen 3 gün yaşanan baş ağrıları saf regl migren baş ağrısı olarak tanımlanır. Adet gören kadınların neredeyse yarıdan fazlasında migren tarzı baş ağrıları görülebilir. Saf regl migren ağrıları ise adet gören kadınların %10'unda görülür.

Saf regl migren ağrılarının en önemli nedeni östrojen hormonunun düşük olması nedeniyle yaşanır. Adet döneminde östrojen hormonunda bazı dalgalanmalar yaşanır. Östrojen hormonunda yaşanan artış baş ağrısını hafifletebilir. Gebelik dönemi öncesinde baş ağrısı yaşayan kadınlarda gebelik döneminde östrojen hormonunun artması baş ağrısına iyi gelmektedir.

Adet öncesi baş ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Adet öncesi baş ağrısı normal zamanlardan daha şiddetli ve uzun süre yaşanabilir. Bu nedenle de tedavi edilebilmesi oldukça zordur. Migren tipi ağrılar için migrene karşı kullanılacak ilaçlar ile ağrı kontrol altına alınabilir.

Atak tedavisi: Adet öncesi baş ağrısı için uygulanacak atak tedavisinde kullanılan ilaçlar mümkün olduğunca erken dönemde kullanılmaya başlanmalıdır. Baş ağrısı ile mide ağrısı da varsa mide ilaçlarına da ihtiyaç duyulabilir. Baş ağrısı beraberinde genellikle mide bulantısı ve mide ağrısına yol açabilir.

Kısa süreli koruyucu tedavi: İlaç tedavisi ağrı yaşanmaya başlanmadan önce başlar. Âdet kanaması başlamadan 2-3 gün önce ilaç alınarak ağrı önlenebilir. İlaç kullanımı âdet kanamasının 3. Gününe kadar devam eder. Bu tedavi şekli âdet kanaması düzenli olan kişilerde uygulanır.

Kesintisiz koruyucu tedavi: Adet dönemi düzensiz olanlarda, atak tedavisine yanıt vermeyenlere ve baş ağrısı çok şiddetli olan kadınlar için uygulanır. Baş ağrısı yaşanmasa da ilaçların günlük devamlı kullanılması gerekir. Tedavi süreci ise ortalama 6 ay kadardır.

Doğum kontrol hapları: Doğum kontrol hapları da adet öncesi baş ağrısı tedavisinde kullanılabilir. Östrojen hormonu üretimini arttırarak ağrının önlenmesi sağlanabilir. Tedavi boyunca aralıksız doğum kontrol hapı kullanılır. Doğum kontrol haplarına hiç ara verilmeden kullanılmalıdır. 21 günlük periyotlar halinde kullanılan doğum kontrol haplarında kullanıma yedi günlük ara verildiğinde baş ağrısı tetiklenebilir. Bunun nedeni de dışarıdan vücuda yüklenen östrojen hormonunun aniden kesilmesidir. Kesintiye bağlı olarak baş ağrısı ataklar şeklinde yaşanabilir. Dolayısı ile doğum kontrol hapları adet öncesi baş ağrısı tedavisi için aralıksız kullanılmalıdır. Sigara kullanan ve 35 yaş üstü kadınlarda kesintisiz doğum kontrol hapı kullanımı sakıncalı olduğu için çok dikkatli olunması gerekir.
" } ] }