{ "title": "20 Lik Diş Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/20lik-dis-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 08:11:54", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
20'lik Diş Ağrısı, neredeyse herkesin yaşamının bir veya birden fazla döneminde yakındığı bir rahatsızlıktır. Ağrılar genellikle zonklama biçiminde olur. Zaman geçtikçe gittikçe şiddetlenir ve bazen dayanılmaz bir hal alır.

20'lik diş olarak adlandırılan dişler 3. Azı dişleri olarak 15 ya da 16 yaşından sonra oluşmaya başlar ve yaklaşık 30 yaşına kadar oluşma süreci devam eder. Alt çene ve üst çene kemiğinin yapısına göre dişin çıkma yaşı kişiden kişiye farklılık gösterir. 20'lik dişler çıkarken çene içerisinde oluşmak için uygun yer bulamazlarsa, diğer dişler gibi yerlerini alamazlarsa damak içinde gömülü kalırlar. 20'lik dişler birçok hastalığın tetikçisidir. Alt çenede gömülü kalan 20'lik dişler kulak ağrılarına, üst çenede gömülü kalan dişler ise yüz, göz ve burun bölgesindeki ağrılara neden oldukları da gözlemlenmiştir.

20'lik diş ağrısı tanısı nasıl konulur?

Damak içerisinde gömülü kalan 20'lik dişler oluşma sırasında diğer dişlere baskı yaparak diş etinde şişmelere ve buna bağlı olarak da ağrılara sebep olurlar. Diş eti dişin dışarıda kalan kısmını çevreler ve bu çevreleme sonucu oluşan diş cebi olarak adlandırılan bir yer oluşur. Oluşan bu cep tüm bakterileri, asit ve yiyecek artıklarını içerisinde tuttuğundan kişinin dişinde enfeksiyonların görülmesine sebep olur. Bu bakterilerin oluşmasını tetikleyen en büyük unsurlardan biri 20'lik dişlerin, diş fırçalarının ulaşamadıkları yerlerde olmasıdır. 20'lik dişler ağızda bulundukları yer itibariyle çürümeye en yatkın dişlerdir. O nedenle biriken bakteriler enfeksiyonların yanı sıra çürüklerin ve diş taşlarının oluşmasına da sebep olmaktadır.

20'lik diş ağrısının tedavisi nasıl yapılır?

20'lik diş ağrılarında birden fazla tedavi yöntemi bulunmaktadır. Geçici müdahaleler için çeşitli bitkiler ve en önemlisi de karanfil yağı önerilmektedir. Ağrıyan diş, diş fırçası ya da diş ip kullanılarak temizlenmeli ve tuzlu su ile ağız iyece çalkalanmalıdır. Ancak tüm bunlar geçici bir çözüm yöntemi olduğu için insanlar ağrı kesici ilaç kullanarak ağrılarını dindirmeyi tercih etmektedirler. Fakat ilaçlar kimyasal yapıları sebebiyle dişe, diş etine hatta çevredeki yumuşak dokulara zarar verdiğinden çoğu diş hekimleri tarafından tavsiye edilmezler.

Diş hekimleri 20'lik dişlerin bazı durumlarda çekilmelerinde fayda görmektedir. Bu durumlar:
20'lik diş ağrısı, sebeplerinden de anlaşılacağı gibi, kendi kendine geçme özelliği göstermez ve mutlaka tedavi gerektirir. O nedenle diş ağrısı başladığında zaman kaybetmeden bir diş hekimine gidilmelidir.
" } ] }